Encs

ismertető, Encsi képek, galéria




Encs

Encs Észak-Magyarországon a Hernád folyó völgyében Miskolctól 40 kilométerre, a Miskolc-Kassa nemzetközi főút felezési pontján, Abaúj közepében helyezkedik el. A térség kulturális központja. Lakossága 7000 fő. Nyugatról a Cserehát, keletről a Zempléni-hegység határolja és a tervben levő 39-es főút 85-ös utolsó kilométerszelvényében helyezkedik el. Megközelíthető a 3-as főúton; vasúton a Miskolc–Hidasnémeti vonalon.


Encs régi műemlékeik ellenére ma már külső megjelenésében, életvitelében, mindennapjaiban inkább fiatalosabb, modernebb képet mutat. Megtalálható itt minden olyan szolgáltatás, amely a környéket felkeresőknek kellemes, emlékezetes időtöltést biztosíthat. A történelmi emlékek mellett Abaúj páratlan természeti adottsági is számtalan látogatót vonzanak. Az érintetlen Hernád folyó, a vadregényes hegyek különleges felüdülést, felöltődést adnak a pihenni vágyóknak.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


1984-es várossá avatásakor Abaújdevecser, Fügöd és Gibárt településrészek csatlakoztak hozzá.

Épített értékei közé tartozik a 100 éve épült és műemlékké nyilvánított gibárti vizierőmű, mely Magyarország második legrégebbi vízi erőműve és amely ma is működik.

Encs legfőbb látnivalói a templomok, és azok a szobrok, melyek közül több is az itteni alkotótábornak köszönhetően jött létre.

A műemlékek közül figyelmet érdemel a régi római katolikus templom, az Abaújdevecserben lévő Csoma-kúria, amelyben a közeljövőben múzeum kialakítást tervezik.

KULTÚRA


A város kulturális életét jórészt az encsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezi. Ezen belül működik a könyvtár, számos klub és egyesület. A Városi Galéria kiállításai révén az abaúji művészek bemutatkozásának színhelye, de helyet ad országos hírű és külföldi művészek tárlatainak is. Jelentős műemlék az Encs-Abaújdevecser Csoma-kastély parkja, ami szabadtéri kulturális eseményekről (koncertek, színházi bemutatók stb.) nevezetes.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK, KIKAPCSOLÓDÁSI LEHETŐSÉGEK


A művészetek kedvelőit a város nyaranta megrendezésre kerülő kulturális rendezvényei, művészeti táborai vonzzák, míg az aktív kikapcsolódás kedvelőit a városon keresztül haladó országos kéktúra vonala várja.

TELEPÜLÉSTÖRTÉNET


Encs területén már hatezer évvel ezelőtt település állt. Az államalapítás után Újvár vármegye része lett. Az első írásos említése Hensy néven 1219-ből származik. A 14. században a tornai váruradalom része.

A 16. században fejlődésnek indult települést. Eger eleste után a török nem kímélte az ittlakó lakosságot.A sok zaklatás és a magas adók miatt elmenekült a jobbágyság, a falu elnéptelenedett. A Rákóczi-szabadságharc (1703-1711) ideje alatt a felvidéki hadjáratok állandó táborhelye volt. 1720 körül Kassa környékéről települtek be családok.

A fejlődést az 1860-ban kiépített vasút hozta meg. 1890-ben körülbelül ezer lakosa van Encsnek. Mivel a trianoni békeszerződés után a kettészakadt Abaúj-Torna vármegye magyar területen maradt részének középpontjában fekszik, ezért az ezt követő évtizedekben folyamatosan fejlődött.

Az 1920-as évektől járási székhely lett, majd 1962-ben az encsi járás lényegében bekebelezte az abaújszántói és szikszói járásokat is. 1970-ben nagyközségi, 1984-ben városi rangot kapott. Ezzel egyidejűleg hozzácsatolták Abaújdevecser, Fügöd és Gibárt községeket, az utóbbi azonban 2006-ban ismét önálló községgé alakult.

Települések Encs közvetlen közelében

Települések Encs környékén